Un nou medicament dezvoltat in Israel a vindecat 29 din 30 de cazuri de COVID in cateva zile

Un nou tratament pentru coronavirus dezvoltat la Centrul Medical Ichilov din Tel Aviv, Israel a finalizat cu succes studiile de faza 1 si pare sa fi ajutat numeroase cazuri moderate pana la grave de COVID-19 sa se refaca rapid din boala, a transmis spitalul, potrivit Times of Israel.

Despre aceasta „descoperire uriasa”, spitalul a spus ca substanta EXO-CD24 a prof. Nadir Arber a fost administrata la 30 de pacienti ale caror afectiuni au fost moderate sau grave si ca toti cei 30 s-au recuperat – 29 dintre ei in decurs de trei pana la cinci zile.

Medicamentul combate furtuna de citokine – o reactie imuna potential letala in infectia cu coronavirus despre care se crede ca este responsabila pentru o mare parte din decesele asociate bolii.

Foloseste exosomi – mici saci purtatori care transporta materiale intre celule – pentru a livra o proteina numita CD24 in plamani, pe care Arber a dezvoltat-o in ani buni de cercetare.

Aceasta proteina este localizata pe suprafata celulelor si are un rol bine cunoscut si important in reglarea sistemului imunitar, a declarat cercetatorul Shiran Shapira de la laborator Arber.

Medicamentul antigripal Avigan, cu substanţa activă Favilavir, a făcut furori mai întâi în Asia, iar apoi la nivel mondial. Aceasta pentru că s-a zvonit că ar ajuta şi contra diferiţilor viruşi ARN. În 2014, medicamentul a fost folosit cu succes în tratamentul bolii generate de virusul Ebola. În 2016, guvernul nipon a livrat Favilavir Guineei, ca ajutor în combaterea epidemiei de Ebola.

Cele mai recente studii arată că medicamentul poate reduce durata bolii la pacienţii infectaţi cu coronavirus, însă are efecte secundare puternice. Printre acestea, poate produce un şoc anafilactic sau pneumonie.