Elevul român care a impresionat lumea. La 12 ani a susţinut o probă de bacalaureat, într-o limbă străină

Horia Varga, elev la Colegiul „Andrei Şaguna” din Braşov, a reuşit o performanţă demnă de toată admiraţia. La numai 12 ani, a promovat examenul Cambridge prin care a reuşit să-şi echivaleze proba de competenţă lingvistică de la bacalaureat. Mai mult, puştiul a reuşit, alături de coechipierii săi, să obţină trei premii întâi la un concurs internaţional organizat de NASA.

„În clasa I mi-am dat primul examen Cambridge, iar în a patra am dat examenul CAT care se echivalează cu examenul de competenţă pentru admiterea la liceu. În clasa a cincea am dat şi examanul PET care a echivalat cu examenul de bacalaureat la limba engleză”, a spus acesta pentru digi24.ro

Horia a vorbit de mic, acasă, limba engleză. Mama lui, profesor de specialitate, l-a încurajat. Carmen Varga: „El vine la pregătire cu copii de clasa a noua. El fiind clasa a cincea. A lucrat cot la cot cu ei. A dat examenul în aceleași condiții. Știam că va promova. E un copil bun, ambițios”.

Echivalarea probei de limba engleză de la examenul de bacalaureat la numai 12 ani nu este singura performanța a lui Horia Varga. Băiatul face parte din echipa de elevi braşoveni care au câştigat trei premii întâi la un concurs international organizat de NASA. Tema a fost să proiecteze mici planete artificiale unde pot locui oamenii. Acesta este cel mai bun rezultat al României de până acum.

Carmen Tănăsescu, profesoară de fzică: „Echipele de clasa a şasea au obţinut două premii I, internaţional, şi un premiu al treilea. Rezultatele sunt fantastice! Sunt nouă copii de la Colegiul Şaguna. Şi patru din alte licee. S-au pregătit în centre de performanţă. Ei s-au pregătit vinerea şi sâmbăta. E un concurs pregătit în timpul liber, internaţional.Totul se întâmplă în limba engleză, inclusiv prezentarea spre jurizare a fost făcută în limba engleză.”